Před příchodem pejska domů

07.08.2016 17:12

Co připravit před příchodem pejska do domácnosti

 

Rozhodli jste se, že si pořídíte pejska, zvolili jste vhodné plemeno, domluvili odběr a nyní cekáte, až si nového clena rodiny přivedete domu. Takže nastává otázka, co bude váš pejsek potřebovat nebo co budete potřebovat vy, abyste o něj mohli obre pečovat. Zde vám nabízím

základní seznam potřebných věcí, který musíte přizpůsobit plemeni,   velikosti psa a podmínkám, v jakých budete pejska chovat.

Co připravit:

Miska na vodu a na žrádlo

Doporučuji misku s protiskluzovým dnem z plastu či nerezu.

Krmení

Krmení psa je rozsáhlé téma, které si zaslouží vlastní článek. V počátku je především důležité, aby štene nebo pejsek, kterého si pořídíte, nemel náhlou změnu stravy. Pokud chcete krmit jinou značkou granulí, přidávejte nový druh krmení do původního a mente postupně jejich poměr alespoň po dobu 14ti dnu.

Pelíšek vhodný k velikosti psa

Je dobré, aby mel pes své místo, kam jej můžete odeslat, kde se cítí

bezpečné a pohodlně. Malí pejsci mají rádi košíky typu kukaň nebo podobné pelíšky, kde jsou chráneni před pruvanem a cítí se bezpečně, velkým psům postačí polstrovaný pelech či deka na vhodném místě.

Vodítko a obojek (Náhubek)

V prvních dnech možná vodítko ani obojek nepoužijete, je ale dobré zvykat štene na nošení obojku a připnuté vodítko dříve, než při první procházce. Volte typ vodících pomůcek dle velikosti psa, ev. typu srsti. Obojek pro štene by mel být měkký, tedy polstrovaný, pro velmi malé rasy je nejvhodnější postroj, kšíry. Vodítko by melo být pevné, pohodlné do ruky.

Kleště na drápky

Na stříhání drápku používám nejraději kleště gilotinového typu, které na rozdíl od klasických kleští dráp nepáčí. U velmi silných drápu ale nejdou použít. Kleště by mely být kvalitní a ostré, aby nedocházelo k poškozování drápku "žvýkáním".

Roztok na čištění uší

K čištění uší jsou na trhu speciální roztoky, které rozpouští ušní maz a zvukovod zároveň desinfikují. Nikdy nečistěte psovi uši vodou, borovou vodou ani jakýmkoliv olejem.

Psí šampón

Šampónu určených pro koupání psa je na trhu velké množství. Vybírejte kvalitní výrobek raději za vyšší cenu, nechte si poradit od veterináře nebo přímo od chovatele. Některá plemena jsou na údržbu srsti náročnější a budete potřebovat i další psí kosmetiku, kapr. balzám pro usnadnění rozčesávání srsti apod.

Kartáč nebo hřeben na vyčesávání srsti

Stejně tak jako na ostatní ošetření i na vyčesávání by si mel pejsek zvykat již od štěněte. V období, kdy je štenecí srst nahrazována vyzrálou dospělou srstí dochází k silnějšímu línání. Kvalitu hřebene nebo kartáče přizpůsobte plemeni, pro některé typy srsti se hodí vyčesávací rukavice. I nelínavá plemena, kterým je nutné nechávat srst pravidelně upravovat, je vhodné pravidelně rozčesávat.

Hračky odpovídající velikosti

Pozor, už jsem viděl skákací míček (copík), který zabil kokra, nebo skleněnku za deset tisíc...tolik stálo vyndání kuličky a následná léčba... Prevence!!! Přemýšlejte u hračky jestli a jak se bude ničit. Jak moc váš pes žere cizí nestravitelné předměty. Muže mu jít doslova o život.

Přepravku či cestovní tašku, pásy do auta

Pro malé pejsky budete potřebovat pro pohodlné a bezpečné cestování, ať již autem nebo MHD, přepravku nebo cestovní tašku. Nové předpisy o silničním provozu upravují podmínky, za jakých smí pes v aute cestovat, jde o bezpečnost vaši, ale i jeho. Při prudkém zabrzdění činárazu je tak pes ochráněn vymrštění do prostoru.

Jméno

Důležitou věcí je i výběr jména. Jméno by se vám melo nejen líbit, ale melo by se i dobře vyslovovat, obsahovat znělé souhlásky a melo by se moci zkrátit tak, aby se dalo v případe potřeby rychle a rázně vyslovit, což později jistě oceníte. Pokud si nevíte s výběrem jména rady, nabízíme vám kalendář jmen na našich stránkách.

Odběr pejska od chovatele a příchod domu

Máte tedy připraveno vše potřebné a jedete si pro pejska. Prohlédnete si prostředí chovu, vyptejte se chovatele na rodiče, stáří a vývoj štěněte. Důležité je zjistit, čím bylo štene doposud krmeno, zda bylo odcerveno, vakcinováno a zda již neprodělalo nějaké onemocnění. Je-li to možné, nechte si ukázat rodiče. Můžete tak odhadnout, jak bude pejsek v dospělosti vypadat. Pokud budete vybírat štene z více sourozenců, snažte se vybrat jedince s vyrovnanou povahou, tedy takového, který se před vámi nebude krčit v koutku ani takového, který se po vás ihned agresivně vrhne. Vybíráte si kamaráda na mnoho let a meli byste jeho výber dobre zvážit. Doporučujeme odebírat štěňata minimálně týden po první vakcinaci, tedy minimálně ve veku 7mi týdnu, lépe i později. Při odběru byste měli v každém případe dostat očkovací průkaz s potvrzeným očkováním a záznamem o proběhlých odcerveních. Bežne bývá podepisována i kupní smlouva. Odběr štěněte od chovatele a jeho převoz do nového domova je jistě určitým stresem, který je třeba co nejvíce minimalizovat. Přizpůsobte tomu tedy délku i způsob cestování.

Je vhodné, abyste mohli být několik prvních dnu s pejskem doma. Při příchodu jej nechte, ať se v klidu seznámí s novým prostředím, přizvat k tomu celou rodinu není zrovna nejlepší nápad. První dny a především noci mohou být trochu dramatické, chce to ale pevné nervy, pokud si štene zvykne, že si na vás vymíní např. svými nekonečnými hlasovými projevy ústupky hned od začátku, můžete s tím později velmi silně bojovat. Platí pravidlo, co nechcete, aby dělal v budoucnu, nedovolte mu hned od začátku.

Tak jsme se pomalu dostali k výchove. Toto velmi široké téma však vyžaduje samostatný článek. Obecně lze říci, že hlavní zásadou při výchove pejska jakékoliv velikosti a rasy je důležitá trpělivost a důslednost. Při výchove myslete na to, že je důležité přimet psa, aby udělal to co chcete, třeba i pomocí vodítka či jiných pomůcek, a mohl dostat pochvalu či nějaký ten pamlsek a ne ho potrestat za to co neudělal správně. Násilí je při výchove pouze krajní prostředek. Aby mel trest správný účinek, je třeba aby přišel v době, kdy pes nežádoucí činnost provádí a nejlépe tak, aby si trestání nespojil přímo s vámi osobně.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.