Péče o jorka

21.02.2014 10:38

SRST

S péčí o srst začínáme od nejútlejšího věku. Nejdříve stačí štěněti srst jenom pročesat. Je třeba česat denně i několikrát, aby si Vaše štěňátko na tuto činnost zvyklo. Zezačátku se mu to asi nebude moc líbit, ale je třeba se nenechat odradit. Musíte si dát pozor, abyste mu přitom nezpůsobili nějakou bolest. Nejlepší je česat večer, kdy je štěně vyběhané a unavené. Češeme podle směru růstu srsti, od hlavičky po ocásek. Srst rozdělte pěšinkou podle páteře a uhlaďte směrem dolů. Je dobré vzít i kvalitní štětinový kartáč, kerým se srst zbaví prachu a nečistot. Nesmíte zapomenout ani na bříško, hrudník a vnitřní strany nožiček. Po každé stolici byste měli štěňátku otřít mokrým hadříkem zadeček, aby se mu neslepili chlupy a mohlo se znovu vyprazdňovat. Je třeba tuto část pravidelně pročesávat a občas i zastřihnout. Pravidelně stříhejte srst i na přirození štěněte. Zabráníte tím zasychání moče a nepříjemnému zápachu. Zrovna tak po každém jídle otřeme tlamičku, aby se slepené vousy nepolámaly.

KOUPÁNÍ

Štěně není nutné koupat. Po procházce stačí otřít nožičky, případně bříško. Pokud se štěně umaže, můžete nožičky opláchnout v umyvadle a vytřít, případně vyfénovat do sucha. Může se stát, že se Vám štěňátko naparfémuje nějakou nelibou vůní, potom nezbývá nic jiného než štěně vykoupat. Během koupání od pejska neodcházejte, aby nevyskočil ven. Voda má být teplá cca 30 stupňů. Na koupání používáme pouze kvalitní šampon speciálně určený pro štěňátka jorků. Do uší dáme smotek vaty, aby do nich nezatekla voda. Nejdříve srst namočíme. Při nanášení šamponu se vyhněte veškerým krouživým pohybům, aby se srst nezacuchala. Při splachování nechte vodu po srsti volně stékat. Musíte dát pozor, aby se nedostala psovi voda do očí. Po ukončení koupání vodu ze srsti vymačkejte, opět kolmo dolů a zabalte psíka do osušky. Nezapomeňte vyndat vatu z oušek. Potom si pejska postavte na podložku a opatrně ho vyfénujte do sucha. Srst rozčešeme až potom. Mokrá srst se láme.

UŠI

Je potřeba pravidelně jorkovi stříhat ouška. Stříháme je dohola asi do jedné třetiny z obou stran do tvaru písmene V. Chloupky ze zvukovodu je nutné vytrhat. Je to sice štěněti nepříjemné, ale jiná možnost neexistuje. Ucho čistíme vatovým tamponem, ale nezasahujeme hluboko, protože má samočistící schopnost a ušní maz má ochrannou funkci.
Pokud štěňátko ouška klopí je třeba jim trošku pomoci. Nejdříve se mu pokusíme odlehčit vystříháním a pokud to nepomůže musíme začít ucho podlepovat. Ucho zformujeme do kornoutku a u kořene ucha přelepíme leukoplastí (ne izolepou!!) Ponecháme maximálně 3 dny. Pak leukoplast opatrně nastříhneme nůžkami s kulatou špičkou na úzké proužky a opatrně stáhneme po srsti ke špičce ucha. Jeden den necháme ucho odpočinout a pokud ještě nestojí, celou proceduru opakujeme. Když je ucho nezalepené, můžeme jej natřít dětským olejíčkem a jemně namasírovat, aby chrupavka zesílila. V době růstu trvalého chrupu (tak asi v půl roce) se může stát, že štěně ouška sklopí. V tomto případě se většinou po výměně zubů postaví samy.

 

 

ZUBY

Mléčný chrup psa má 28 zubů. Zoubky jsou to malé a velmi ostré. Štěně v mléčném chrupu nemá stoličky. Trvalý chrup začíná růst asi kolem 4-6 měsíce. V této době se pejsek snaží pomoci prořezávání zubů tím, že věci kolem sebe náruživě hryže. Je dobré mu dát kousací kostičky a žvýkačky, které mu při výměně zubů pomohou. Kolem 12 měsíců mívá již jork chrup trvalý. Ten se skládá ze 42 zubů. 20 je v horní a 22 v dolní čelisti. Často se u jorků stává, že trvalý chrup začne růst vedle mléčného. Týká se to především špičáků, které mají dlouhý kořen. Přetahováním s hračkou můžete jejich uvolnění pomoci. Někdy dojde k situaci, že má jork zuby dvěma řadami. Mléčné nevypadnou, ale trvalé jsou již venku. V tomto případě je nezbytná pomoc veterinárního lékaře, aby nedošlo k narušení skusu štěněte. Štěně navykneme, aby si nechalo prohlédnou zuby i od cizí osoby. Při výstavách a bonitaci je to nezbytné.

TLAPKY A DRÁPKY

Drápky je třeba udržovat krátké, aby nedeformovaly tlapku. Pes, který chodí často ven, si je obrušuje chůzí. Většinou je však třeba drápky pravidelně zkracovat. Nejlépe se stříhají po koupání a používají se k tomu speciální kleštičky. Při pravidelné údržbě stačí odstranit jen špičku drápku. Pokud si na tento zákrok netroufnete, můžete požádat veterinárního lékaře nebo psí salon. Nezapomeňte i na pátý prst, tzv. paspárek, kde může dráp, pokud na něj budete zapomínat, dorůst velké délky, zarůstat do kůže a působit psovi bolest. Také se může zalomit nebo zachytit, třeba o koberec. Je třeba taky vystříhávat srst mezi drápky. Často se zde zachytávají kamínky a v zimě kousky ledu. Srst mezi prsty také často plstnatí. Úpravu dokončíte tak, že srst na tlapce učešete směrem dolů a zastřihnete přečnívající srst do obloučku. Zvláštní pozornost je třeba tlapkám věnovat v zimě, když jsou posolené chodníky. Po každé procházce je třeba tlapky omýt a promastit dětským olejíčkem, případně speciálním krémem.

 

https://www.zverimex-rybarske-potreby.com/

 


Slzení 
 

ovšem nejdůležitější pro udržení čistého vzhledu míst pod očima je udržování těchto míst stále v suchu, tj. stálé vysušování

Frekvence česání 

     Samozřejmě že záleží na kvalitě a typu srsti, ale rozhodující úlohu hraje i celková vitalita, živost a pohyblivost psa. Obecně 1 - 2x týdně.
     Při jakémkoli náznaku, že začíná být se srstí problém - stává se matnou a lehce se plstí, nejde hladce rozčesat doporučuji okamžitě vykoupat, při přetrvávajících problémech koupejte klidně každý týden nebo i častěji, dobré je alespoň v těchto případech použít olej.
      Další možnost práce se srstí v podstatě bez česání je ten, že pejska budete pravidelně každý týden koupat a srst mezi koupáním bude hodně mastná, to potom nemusíte česat během týdne vůbec. * Důležité je upozornit, že i ostříhaného pejska je nutné česat.      Dorůstající srst se plstí ještě mnohem více a rychleji než kvalitní zralá dlouhá srst! Pokud budete chtít nechat ostříhanému pejskovi nechat opět narůst dlouhou srst čeká Vás min. 6 měsíců spousta práce. Rovněž po ostříhání není srst tak kvalitní a i u jedinců, kteří měli srst rovnou, se začne vlnit.

 

Další kosmetické přípravky vhodné pro štěňátka jorka viz www.baron.cz

 


 

 

 
 

KOUPÁNÍ JORKA

 

Doporučuje se jorka koupat každé  3 - 4 týdny - a když je to nutné – ušpiní se. Vlastně vždy, když si myslíte, že je čas.

Předtím, než s koupáním začnete, je nutné zabezpečit uši proti vodě. Srst při šamponování moc necuchejte a chraňte hlavně oči. Ne každý psí šampon je vhodný pro jorky, buďte proto při své volbě šamponu opatrní.

 

A takto koupeme jorka:

  • dobře na šamponujte psa
  • popř. proces opakujte (když je srst příliš mastná nebo silně naolejovaná) a potom srst vypláchněte
  • naneste kondicionér a nechte ho působit
  • dobře vypláchněte a vysušte ručníkem (ne moc zacuchat)

mokrého psa vysušte fénem do sucha

V zimě a při studeném počasí nikdy nenechte vlhkého psa volně pobíhat. Když během fénování srst kartáčujete, bude proces schnutí rychlejší, srst bude také hladší - a to je efekt, který si přejeme. Nakonec nastříkejte na kartáč nebo přímo na srst ochranný sprej a rovnoměrně vkartáčujte. Pěšinku na zádech udělejte uprostřed pomocí hřebenu.

 

Koupání - takhle vypadá naše Casey

Potom se musí usušit fénem a řádně rozčesat.

 

Natáčení Casey zatím jen čumina:

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.